Samenwerken Deel I

Dat samenwerken essentieel kan zijn werd vandaag weer eens duidelijk. De groenteboer stond met een lege accu van zijn auto. Met geleende startkabels, mijn auto (lees accu) en ons geduld kregen we de motor weer draaiendJ.

Zo is het ook in de rest van ons leven. We kunnen allemaal op ons eigen eilandje zitten en denken (of hopen) dat we alles zelf kunnen, of… we kunnen samenwerken!

Als behandelaars samenwerken dan kunnen patiënten (zowel mens als dier) beter worden geholpen. Een ieder heeft zijn eigen kijk op de klachten van de patiënt, waardoor er meerdere mogelijkheden zijn om deze te helpen door de krachten te bundelen.

Het eerste aanspreekpunt als we een vraag hebben over onze dieren, is vaak de dierenarts. Deze controleert de dieren jaarlijks, doet onderzoek en voert zo nodig een behandeling vanuit zijn visie.

Voor veel voorkomende problemen met rijden wordt vaak een osteopaat, chiropractor of fysiotherapeut door de ruiter ingeschakeld. Met de ruiter vindt overleg plaats over de training en indien nodig ook met de instructeur. Daarnaast zijn een goede stand en werking van de hoeven belangrijk (te kleine schoenen zitten niet fijn, waardoor wij ook niet zo soepel lopen en een parcoursje springen met hoge hakken is ook niet zo een succes), het zadel moet goed passen, het is ook belangrijk dat het bit goed past en dat er geen haken en andere onregelmatigheden in de mond zijn. Als laatste zijn goede voeding en het goed functioneren van het inwendige paard essentieel om voedingsstoffen op te nemen voor energie en herstel. Een holistisch arts en of osteopaat kan het orgaansysteem gunstig beïnvloeden.

Vaak is het voor een paard prettig, herstel- en prestatie bevorderend om het lichaam een extra duwtje in de rug te geven door bijvoorbeeld een chiropractor, fysiotherapeut of osteopaat. Hoe werkt dat dan?

Het lichaam is een grote, mooie machine met heel veel grote en kleine tandraderen. Zolang deze allemaal met elkaar meedraaien gaat alles naar wens, maar als er ergens een foutje in ontstaat, een tandje breekt ergens af, dan gaat er langzaam steeds iets meer mis. Er zal door veranderde krachten nog ergens een tandje afbreken en dit zal weer een nieuwe verandering van het krachtenspel teweeg brengen. Wanneer er zoveel tandjes zijn afgebroken, waardoor het lichaam niet meer prettig kan functioneren en compenseren, dan zal er een symptoom aan het licht komen. Dit kunnen verschillende symptomen zijn, bijvoorbeeld; kreupelheden, gevoelig zijn op de rug of singel of een slechte kwaliteit van de huid.

In de volgende blog zal er verder op in worden gegaan wat een osteopaat kan doen om dieren te ondersteunen. Als je iets wilt vragen of een afspraak maken, stuur een mail naar: info@manuvita-dierosteopahtie.nl of bel: 06-52641578


Uitgelichte berichten
Posts are coming soon
Stay tuned...
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
No tags yet.
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square