Samenwerken Deel II

In het eerste deel heb ik een inleiding gegeven over samenwerken. Nu ga ik er wat verder op in.

De in het eerste deel genoemde tandraderen zijn essentieel in het lichaam. Er zijn legio mogelijkheden waardoor de tandraderen uit de tijd gaan. Het volgende voorbeeld geeft enkele symptomen weer, welke meerdere oorzaken en gevolgen kunnen hebben, in dit voorbeeld nemen we de maag. Vanuit de osteopatische visie onderzoeken en behandelen we altijd het hele lichaam. Om dit te beschrijven wordt het een heel lang verhaal, vandaar dat ik er één mogelijkheid uit neem en gedeeltelijk belicht.

Een paard dat bijvoorbeeld singelnijd heeft, erg gevoelig aan de oren is of “lastig” met het halster of hoofdstel aan doen.

De aansturing van de maag wordt verzorgt door zenuwen uit de rug en door zenuwen die direct vanuit het hoofd en hoog in de nek naar de maag gaan. Wanneer bijvoorbeeld de aansturing van de zenuwen naar de maag verandert, heeft dit invloed op de maag zelf en tevens op de verdere vertering. Daarnaast stuurt de maag informatie terug via de zenuwbanen en beïnvloed hierdoor de rug en de overgang van het hoofd naar de nek. Op deze plaatsten ontstaat een hogere (spier)spanning, waardoor de druk van bijvoorbeeld een zadel, singel of hoofdstel het paard een onaangenaam gevoel kan geven. Het paard zal proberen dit te ontwijken. Dit kan zich uiten in een slechtere nageeflijkheid of het strakker houden van de rug. Ook het poetsen of aanraken van deze plaatsen kan al onprettig zijn, waardoor het paard bijvoorbeeld zijn hoofd schudt of de rug weg drukt.

Een osteopatische behandeling heeft het doel het lichaam te helpen haar zelf herstellend vermogen aan te spreken en de tandraderen weer goed met elkaar mee te laten draaien.

We zullen dus op zoek moeten naar de dieper gelegen oorzaak/ oorzaken van een symptoom. Een vraaggesprek over de historie van het paard vormt daarom, naast een goed onderzoek, de basis voor de behandeling.

In de volgende blog zal ik meer schrijven over de samenwerking tussen paard en ruiter.

Heb je een vraag over osteopathie en of het jou en jouw paard kan helpen?

Stuur een mail naar: info@manuvita-dierosteopahtie.nl of bel: 06-52641578


Uitgelichte berichten
Posts are coming soon
Stay tuned...
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
No tags yet.
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square