Samenwerken Deel III.

Deze blog lang al maanden op de digitale plank. Ik moest hem nog eens doorlezen en online zetten… Hehe nu eindelijk tijd ingeruimd om de spreekwoordelijke koe bij de horens te vatten.

In het voorgaande deel heb ik een voorbeeld gegeven over een probleem in de samenwerking in het paardenlichaam. Nu is er nog een samenwerking mogelijk en nog belangrijker, deze is nodig (als je paard wilt rijden tenminste)! Als ruiter is het heel fijn als je sámen met jouw paard kunt werken, meer plezier tijdens het rijden kunt hebben en als klap op de vuurpijl betere prestaties die zullen volgen. Hoe kun je dit dan voor elkaar krijgen? Door te kijken, te voelen en te “ luisteren” naar wat jouw viervoeter jouw te vertellen heeft en daar dan ook nog “iets” mee doen.

Zoals in het tweede deel van dit drieluik al beschreven is, is dat de samenwerking van alle structuren in het lichaam belangrijk is, geldt datzelfde voor ruiter en paard. Het zijn 2 aparte lichamen die al dan niet d.m.v. een zadel en teugels met elkaar verbonden zijn en voor een goede harmonie zouden “versmelten”.

Mocht de ruiter bijvoorbeeld last hebben van zijn/haar rug, waardoor hij/zij deze onbewust wat stijf houdt of als de rompstabiliteit van de ruiter te wensen over laat, heeft dat effect op het paard. Een ruiter die wat stuitert of niet stabiel kan zitten brengt onbalans in het paard, waardoor het paard moet proberen zijn eigen lichaam nog beter te stabiliseren en te compenseren voor de instabiele zit van de ruiter. Lukt dit niet (meer), dan reageert het lichaam vaak met een vast zetten van de rug. Waardoor het als ruiter ook weer moeilijker is om stil te zitten (t.o.v. jouw paard); jullie belanden in een vicieuze cirkel en met een beetje pech in een neerwaartse spiraal. Het probleem kan natuurlijk ook vanuit het paard worden ingezet, waardoor het voor de ruiter compenseren wordt tot dat niet meer gaat.

Een osteopaat voor mensen en dieren kan de ruiter en het paard behandelen en jullie oefeningen en adviezen geven om de stabiliteit en of de beweeglijkheid te verbeteren of, indien nodig, doorsturen naar bijvoorbeeld een fysiotherapeut voor gerichte oefeningen voor paard en ruiter.

Overleg, zeker bij herhaalde problemen, of je zelf ook een behandeling nodig hebt en met wie jouw dierosteopaat samenwerkt. Indien je zelf al behandelt wordt, kan het raadzaam zijn jouw paard ook eens onder de loep te nemen. Behandelingen kunnen zo op elkaar worden afgestemd om jullie optimaal te laten bewegen en voor een beter resultaat met meer Happy Athletes!

TIP: De laatste jaren is er steeds meer aandacht voor de conditie en balans van de ruiter. Met flexchairtrainingen en ruiterfitworkshops kun je jezelf en jouw paard ook een plezier doen, let wel op dat het gegeven wordt door een fysiotherapeut of een andere kenner op het gebied van houding en beweging;-).

Wil je voor jouw zelf en/of jouw paard een osteopatische behandeling om jullie beter op elkaar af te stemmen en jullie prestaties te verbeteren, stuur een email naar: info@manuvita-dierosteopathie.nl of bel: 06-52641578.

Dit was de laatste blog van het drieluik over samenwerken. Heb je een idee voor een nieuw thema in een volgend blog, laat het me weten via de bovenstaande contactgegevens.

Groetjes!


Uitgelichte berichten
Posts are coming soon
Stay tuned...
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
No tags yet.
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square